URB 04

Lauantaina 21. Elokuuta 2004

Urbaanintaiteen festivaali Helsingissä 2004
Style Maniacs—one man flew away…

Tämä juttu on päiväkirja ajalta la 31.7-pe 6.8 ja se kertoo Style Maniacs-breikkiryhmän matkasta Helsinkiin Urbaanintaiteen festivaaleille esiintymään Uuden katutanssin iltaan. Jussi Sirviö suositteli ryhmäämme Antopio d’maestrelle ja Sara Hirnille, jotka kaipasivat uusia kykyjä esiintymään URB 05:een. Muutaman (sadan) puhelinsoiton jälkeen homma oli selvä. Esityksen harjoittelu alkoi aika viime tingassa johtuen erinnäisistä lomamatkoista, taiteellisista erimielisyyksistä, inspiraation puutteesta ja laiskuudesta (vitsi vitsinä). Lopulta 5 päivää ennen esitystä lukuisien paniikkikohtausten ja hermoromahdusten jälkeen kaikki loksahti paikoilleen, johtuen ehkäpä juuri edellämainitusta viimehetken paniikista.Jäljellä oli enää yksi ongelma,kukaan ei vielä osannut kyseistä performanssia ja edessä oli matka nro. 1 Helsinkiin… siitä pääsemmekin sulavasti päiväkirjan ensimmäiseen päivään.

Matka nro 1
Day 1 la 31.7

Ensimmäisen matkan perimmäinen tarkoitus oli käydä katsomassa odotettu Flow Mo b-boyin’ crewin “Motion as identity, footwork as artform”, joka esitettiin vain kaksi kertaa URB:ssa, joten pakkohan tämä ainutlaatinen spektaakkeli oli käydä katsastamassa… Simppa päättää viime tingassa lähteä mukaan, joten Aten pienessä Wolksvagen kolopallossa (?) oli aika tiivis tunnelma.Mukana siis Halinallet poppoon Atte, SMC:een Simppa,Juho ja Tatu sekä Tatun serkku Heikki.Ajomatka oli pitkä ja kuuma, mutta näiden supliikkimiesten hymy ei aivan helposti hyytynytkään ja matka sujui kuitenkin suht. leppoisasti rupatellessa.

Helsinkiin saavuttuamme Tatu ja Heikki kävivät ensiksi heittämässä kamansa tuttunsa Saden luokse, jossa he myös yöpyivät. Sitten lähdimme dösällä keskustaan tappamaan aikaa ennen ilta-seitsemältä alkavaa esitystä. Aktiivisen hengailun jälkeen saavuimme puoli tuntia ajoissa kiasmalle, jossa tapasimme Sara Hirnin ja lukuisia muita tuttuja, joita Flow Mo:n show oli houkutellut paikalle. Sara järkkäsi meille liput ja sitten vain nauttimaan kulttuurielämyksestä.Ryhmän yhteisen teoksen lisäksi illan aikana nähtiin sooloteokset Antopio D’maestrelta, Tayalta ja Wartecsilta (Flow Mo:n jäseniä jokaikinen).

Flo Mo ei pettänyt,ainakin allekirjoittanut ja moni muukin kuulemani voi vahvistaa, että “motion as identity, footwork as artform” oli sellainen tykitys, että huhhuijakkaa!Meidän poppoosta ei esityksen jälkeen irronnut muita kommenteja, kun “no huhhuh!”-ja muuta vastaavaa. Sitten olikin aika lähteä kämpille, jotka tässä tapauksessa oli Tatulle ja Heikille Saden kämppä, kun taas Juho ja Simppa suunistivat Juhon sedän luokse.Vähän iltapalaa naamaan ja eikun tutimaan…

Matka nro 1
Day 2 su 1.8

Päivän ainoana ohjelmana oli Urbin avajaiskonsertti Kiasma-stagella, joten aamun voi ottaa lunkisti ja tapaammekin keskustassa vasta siinä kahdentoista maissa. Konsertti alkoi kahdelta, mutta menimme paikalle jo ajoissa vain istuskelemaan nurtsille ja nauttimaan sateiseen kesään nähden todella kauniin aurinkoisesta säästä. Konsertissa esiintyi jos jonkin näköistä taiteilijaa ja paikalle olikin ilmaantunut kunnioitettava joukko kuuntelijoita ja katselijoita,joukossa jälleen monta tuttua. En muista kaikkia esiintyjiä, mutta mieleen jäivät erityisesti house(?)-bändi Giant Robot, Virolaiset (?) beatboxaajat ja Venäläinen breikkiryhmä TOP 9, joka nosti esityksellään hymyn huulille (niin hyvässä kuin pahassa mielessä)…

Sitten olikin edessä matka Jyväskylään, joka oli huomattavasti menomatkaa nihkeämpi, koska kaikki olivat aika väsyneitä. Kotiin päästyään ainakin allekirjoittanut löhöili koko loppupäivän monta kokemusta rikkaampana.

Treenipäivät
Day 3-4 ma 2.8-ti 3.8

Lepoaikaa ei paljoa kuitenkaan ollut, sillä heti seuraavana päivän alkoi armoton treenaus, sillä show oli saatava syvälle selkäytimeen. Treenimestana oli jo legendaksi muodostunut Jyskän koulun salin esiintymislava. Peilien edessä on hyvä treenata. Kolme tuntia show:n läpimenoa, ruokatauko ja toiset kolme tuntia, jonka aikana kuvasimme pari kertaa show:n. Treenien jälkeen menimme Simpan luo katsomaan videolta, missä on vielä parannettavaa tai pikemminkin onko mitään, mitä ei enää tarvitse parantaa…

Toisena päivänä meininki oli sama ja esitys menikin jo monta kertaa putkeen, mutta liikaa suoritusvarmuutta ei ainakaan päässyt tulemaan… Toisen 6-tuntisen treenipäivän jälkeen kaikki alkoivat olla jo niin poikki, ettei hommasta meinannut tulla enää oikein mitään. Jälkeenpäin ajateltuna oli kyllä fiksua käyttää jokainen treenisekuntti hyväkseen. Ilta kuluikin pakkaillessa ja valmistautuessa huomiseen aikaiseen herätykseen.

Matka nro 2
Day 5 ke 4.8

Tässä vaiheessa porukkamme jakaantui sillä lailla, että Simppa lähti jo ennen kukon kiekaisua kohti Helsinkiä Summerin kuvauksiin ja muut pojat lähtivät kirjaimellisesti jälkijunassa aamu-kahdeksan maissa suuntanaan myös luonnollisesti Helsinki. Tapasimme Itäkeskuksessa siinä kahden maissa ja tarkoituksena oli käydä aivan Itiksen vieressä sijaitsevassa Kulttuurikeskus Stoassa, jossa Uuden Katutanssin ilta siis oli, tsekkailemassa teatterisalin valot ja äänentoisto.Vajaan tunnin säätämisen jälkeen homma oli paketissa ja suuntasimmekin metrolla kohti keskustaa, jossa porukkamme jakaantui jälleen.Tatu ja Joni lähtivät shoppilemaan ja Juho ja Simppa sen sijaan suuntasivat kulkunsa kohti Stadin legendaarista reenimestaa Kisistä eli Töölön kisahallia.Kisahallissa tapasimme jälleen monia tuttuja naamoja. Oli mielenkiintoista treenata sellaisten kavereitten kanssa, joita ei tavallisesti näe kuin b-boy jameissa.Treenasimme noin kaksi tuntia, jonka jälkeen tapasimme jälleen Kiasmalla, jossa oli tarkoitus katsoa tällä kertaa United Snakes-nimisen katutanssiryhmän esitystä.Sara Hirn järkkäsi meille jälleen liput ja sitten vaan nauttimaan kulttuurielämyksestä (Dejavu?).Snakesien 45 minuutin esitys oli koominen sekä tahallisesti ja tahattomasti, jotkut tykkäsivät jotkut eivät. Sitten oli aika siirtyä yllätys yllätys,Sara Hirnin meille järkkäämään kämppään, joka oli leppoisa kerrostaloasunto aivan Sale-ruokakaupan vieressä. Nopea ruokakauppareissu, ruuanlaitto, suuremmoinen kulinaarinen nautinto naamioituna tavalliseksi iltapalaksi ja eikun unta palloon..

Matka nro 2
Day 6 to 5.8

Esityspäivä….lempeä herätys, jonka jälkeen aamupala, joka vastaa vähintään luxushotelliaamiaista ja sen jäkeen suoraan Stoaan, jossa kuluukin koko loppupäivä.
Iltapäivä kuluu lavalla esitystä läpikäyden muiden esiintyjien kanssa. Kenraali menee vähän liiankin hyvin… Sitten alkaa loputtomalta tuntuva odotus, johon sisältyy hengailuam, Stoassa safkailua, esityksen läpikäymistä (lähinnä suullisesti), huonoa läppää ja teatterisalissa istuskelua. Klo 17 (?) on paneelikeskustelu tanssista, jossa on puhumassa Suomen katutanssin huippunimiä.Aiheet ovat mielenkiintoisia ja koko poppoomme ja suht. iso yleisö kuuntelee mielenkiinnolla.

Lopulta klo 19 ihmisiä alkoi valumaan teatterisaliin ja illan päätapahtuma käynnistyi. Ihmisiä on paikalla noin 200. Kaikkia jännittää jo aika paljon ja seuraammekin tiiviisti backstagen televisiosta,miten toisten esitykset sujuvat.Lopulta tulee vuoromme ja hyvinhän se menee,yleisö antaa oikein kunnon aplodit ja fiilis on mahtava! Ohjelman loppuun on vielä avoin rinki, jossa on setittämässä Suomen ja ulkomaittenkin huippunimiä sekä tietenkin meidän poppoo.Yleisö tykkää.Esityksen jälkeen on todella hienoa huomata, että tosi moni katsoja sekä moni huipputanssijakin tulee kehumaan ja antamaan positiivista palautetta.

Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan, ja lopulta on aika lähteä kämpille monien täysi-ikäisten lähtiessä jatkoille.Moikat kaikille tutuille, metrolla keskustaan ja ratikalla kämpille, jossa nopea iltapala, suihku ja sitten täyden päivän jälkeen koisimaan.

Matka nro 2
Day 7 to 6.8

Aamuherätys siinä yhdeksän maissa, kaikki olivat aika väsyneitä, mutta onnistumme pakkaamaan kamat, siivoamaan kämpän ja ehdimme jopa ajoissa junaan! Junamatka on todella väsynyt, moni torkkuu ja kotiin pääsy on aikamoinen helpotus. Illalla uni maistuu, mutta voi sanoa, että URB 04 oli todella hieno kokemus ja siitä jäi monta hyvää muistoa. Ensi vuonna uudestaan!

-b-boy Miniature

Kommentit

Comments are closed.