Rome One

Sunnuntaina 13. Helmikuuta 2005

romeoneKerrotko hieman omasta bboy historiastasi:
Aloitettiin ‘97 kavereiden kanssa kun saatiin käsiimme saksalainen graffapätkä jostain vuodelta ‘95, Overkill 3. Siinä oli muutama breikkiclippi, Swiftrock, Storm, Actuel Forcesta Karim ja Gaban ja muita Euroopan bboy kingejä siltä aikakaudelta. Oltiin jostain keksitty jo paljon aiemmin et pitäis alkaa breikkaamaan mutta vasta ton pätkän kautta aloitettiin, katottiin siitä foundationeita ja ennenkaikkea footworkkia, powerit ei niin sytyttäny sillon, mulla oli kyllä silloin tosi huono kordinaatio ja heikosti voimaa. Helsinki City Breakers synty sillon, T-Rex ja Steps aka DablC on mun lisäks enää kehissä siitä possesta. Tiet eros ja perustettiin Espoon osaston kans Stepwise. Jesse13 alkoi treenaamaan uudestaan sillon, tuli Anssin aka Tronkin kellarisessioihin kehiin meidän beesiin. Stepwise kuopattiin kun muut jäbät lopetti ja perustettiin Teemun aka Triviaalin kanssa Rytmisektio johon pyydettiin DablC ja Floormonk mukaan ja myöhemmin vielä Ima. Vähän aikaa sitten Rytmisektiostakin tuli historiaa ja nyt olen soolona, edustan itseäni ja näen ensisijaisesti vaivaa oman tanssini eteen. Ja jos korkeammat voimat sen suovat, en enää vammaudu… :)

Mites muuten noi vammat, niistähän sulla on kokemusta?
Jep, huonoa onnea on ollut.. Välilevyn pullistuma TREvenge 3ssa, siitä parantuessa meni kuukausia, Kmelin workshopissa repes nivelsiteet ja 2½kuukautta loppujenlopuks taukoa sen vuoksi. Viikko ennen Circle Sensation ‘04 Malmössa vahingoittui olkanivel, runsas kuukausi meni siinäkin. Vammojen aikana oli synkkää mutta toisaalta sitä kautta vasta tajusin oman tyylini, mietin paljon sitä miksi en tanssi niinkuin haluaisin, tee niitä juttuja joista nautin. Aina parannuttuani on ollut himo kehityskausi. Vammat opettivat myös paljon kärsivällisyyttä, pitää vaan miettiä että vaikka taas jää jälkeen on vaan otettava muut kiinni taas kun pystyy.

Missä tapahtumissa olet edustanut? Sijoituksia skaboista?
Siisteimpänä skabana mieleen tulee Beathill kun oltiin Bling Bling Kingseillä kehissä, minä, Wartecs ja Ätä. Olin vasta parantunut nilkan nivelsiteiden repeämästä enkä ollut sen ihmeemmässä kunnossa mutta hauskaa oli. Jameista paras on ollut Kpo Breaks ‘04, eka KpoBrx jossa oon käynyt, varmaan paras rinki jossa oon ollut vaikka sillonkin olin just parantunut olkapäävammasta eikä ollu treeniä alla runsaaseen kuukauteen. Paras rinki, ulkomaat mukaanlukien. Ulkomaillahan en o pahemmin päässyt käymään, siisteintä oli nähdä Tells Ruotsissa Lava Sessioissa. FloMon kanssa oon pari kertaa ollut ulkomailla battlaamassa, se on kyllä ollut erittäin siistiä. Nyt odotan Bboy summittia, siitä tulee siistiä.

Mikä tekee bboysta hyvän bboyn?
Nyt siis nimenomaan minun mielestäni.. Flavouria..! Bboyingissa on kyse flavourista, tyylistä! Foundationit, perusta pitää olla hallussa, ja pitää olla bboy flava. Eikä sitä voi vaan opetella, se joko on sisällä tai ei ole. En jaksa kiinnostua breakdance-menosta, siis suttuisista seteistä ja idioottihuudatuksista. Huudattaa voi hyvälläkin. Jos ei edes osaa toprockata hyvällä flavalla -ja sitä näkee harvoin- on turha edes mennä alas, ei se siitä parane. Mulle ei ole väliä niinkään sillä mitä teet, vaan miten teet. Musan tahtiin voi liikkua rumastikin. Foundationeita voi tehdä ihan päin helvettiä vaikka teoriassa tekee oikeat askeleet tai oikean freezen. Pidän puhtaasta liikkeestä ja pidän bboyingin blueprintistä. New Yorkin tyyli on aina ollut se makein. Kuitenkaan kuka tahansa sixstepinjauhaja ei ole arvostuksen arvoinen. Kunnioitan kuitenkin kaikkien tyylien taitajia ja digaan erilaisia tanssijoita kunhan niistä näkee että oikeasti osaa tanssia, ei vain pysy rytmissä vaan tekee sen myös tyylillä. Mulle siinä on jotain poikkeuksellista, se on sitä mitä tavoittelen.

Mielipiteesi bboyingin nykytilasta?
Suomessa haluaisin nähdä aina vaan enemmän omaperäisyyttä, baittaaminen/muotimovet kyllästyttää. Ja tietty tämä ei koske _lähimainkaan_ kaikkia, Suomessa on hyvä pöhinä. Haluaisin nähdä enemmän poweria. Kova juttu Suomessa on se ettei olla menty tohon muun maailman ralliin mukaan. Ainakaan täysin. En jaksa katsoa Euroopan menoa, apinoidaan Jenkkejä ja Koreaa. Korea taas apinoi Japania ja Jenkkejä, ja tämä apinointi ei jaksa kiinnostaa minua peson vertaa. BOTYja en ole enää ‘99 jälkeen jaksanut katsoa. On silti ok, tekevät mitä tekevät mutta itse katselen vanhoja jäbiä ja niiden tekemisiä. Valtaosa Bboyworldin clipeistä (joka käsittääkseni edustaa hyvin nykytilannetta) on sellasta kuraa ettei sitä niele poliisikaan, poikkeuksena kuitenkin esim Alien Nessin clippi tossa vähän aikaa sitten.

Millainen musa uppoaa treeneissä / jameissa? vapaalla?
Treeneissä ja jameissa funkkibreiksonit ja 90-lluvun alun hoppi. Vapaalla monenlaista muutakin: Downtempoa (Massive Attack, Tricky, Morhceeba, Portishead jne.), IDM/Ambient (Aphex Twin, Squarepusher, Autechre).. Radiohead, Coldplay, Beastie Boys.. Sitä, mitä pidän hyvänä musiikkina genrerajoista piittaamatta.

Ketä arvostat, shot out??
Esikuvia: FlowMaster, Crazy Legs, Maurizio, Ken Swift, Wicket, Swiftrock, Karim & Gaban (actuel force), EZ Rock, Skill Methods joka on pitkästä aikaa makeeta uutta breikkiä, Lego ja muut Flipside Kings jäbät. Ja paljon muuta.

Shoutsit: ne jotka unohtu, sitten Teebz, Steps, Jesse13, Ima, Wartecs, Ätä, D’Maestre, Terttuli, Lisa, Focus, Jussi/Kpobreaks, Kimmo/Kpobreaks, Anssi aka Tronik, Billow, Kalsari, T-Rex aka Dynamite, AnssiKoo, Floormonk, Triviaali, Riskit, kaikki loput HCB jäbät. Ilman teitä kaikkia tässä pisteessä ei oltais. Luv ya!

Lopuksi, millaisia terveisiä lähetät suomen bboysseille?
Ole oma itsesi, tee oman pääsi mukaan ja tee se tyylillä ja omistautuen.

-Blazerawk ‘04

Kommentit

Comments are closed.