Dj Renegade haastattelu

Sunnuntaina 30. Tammikuuta 2011

screen-shot-2011-01-30-at-75421-pm

Juste Debout Finlandin lähestyessä heitetään Taukoon fiilistä kasvattamaan dj Renegaden haastattelu viime vuoden Nordic Movesista. Hip hop-kulttuurin ja breakbeattien brittikonkariin törmää katutanssitapahtumissa ympäri maailmaa isoista lavoista pienimpiin tapahtumiin. Renegaden ansioluettelosta löytyvät kaikki suurimmat alan kilpailut kuten BC One, Freestyle Session, IBE, UK World Bboy Champioships ja Juste Debout. Miten Renegade päätyi tähän ja mistä staran maine alkoi? Mitä Renegade on mieltä uusista tanssija- ja dj-sukupolvista? Taukojalan toimitus otti selvää.

Tauko: Esittele itsesi ja historiasi.

Renegade: Olen dj Renegade Lontoosta, Englannista. Mukana hip hop-tanssiskenessä mukana vuodesta 1982 saakka. Luultavasti yksi ainoita Lontoon ensimmäisen sukupolven tyyppejä vielä mukana kuvioissa. Aloitin poppingin, lockingin ja breikkauksen 1982 ja aloitin dj-hommat 1987.

T: Nykyisin break dj-skenessä on muutama iso nimi ja sadoittain pinnalle haluavia tulokkaita. Puuttuuko tulokkailta jotain mitä mestareilta löytyy?

R: En ole varma. Olen soittanut levyjä nyt 23 vuotta. Kuten monissa muissakin asioissa, pitää huipulle päästäkseen tehdä paljon töitä ja soittaa paljon levyjä pienemmissä tapahtumissa. Jossain vaiheessa sinut valitaan soittamaan isompiin tapahtumiin vuosien jälkeen. Omalla osallani mulla kävi mäihä. Urani alussa tein ensin levyn erään kaverini kanssa, sen jälkeen olin osa toista rap-ryhmää, josta pääsin Scracth Perverts-porukkaan. Scratch Perverts-ryhmän avulla tapasin Hoochin (UK World Bboy Championships:n järjestäjä, toim. huomio), jonka kautta pääsin mukaan UK Bboy Championships-tapahtumiin. Olen siis ollut onnekas. Mutta toisaalta nykyisin nuoret dj:t haluavat päästä suoraan isoihin battleihin, mutta eivät ole valmiita siihen. Mulle pelkkä hyvä levykokoelma ei sinänsä riitä vaan levyjä pitää myös osata soittaa, miten hyvät skilssit oikeasti on? Ihan niinkuin breikkauksessakin, ei ole tärkeintä miten monta erilaista steppiä oikeasti on vaan miten hyvin saa ne toimimaan yhdessä. Never what you do but how it’s done. Kuulostaa kornilta mutta se on absoluuttinen totuus. Voi olla matskua kuin tietokirjassa mutta ulosannin suhteen ei löydy taitoja. Monet nuoret dj:t eivät ole soittaneet klubeilla tai pikkujameissa, joten heillä ei ole samaa tietotaitoa kuin pitkän linjan tiskijukilla. He haluavat soittaa isoilla lavoilla ja olla superstaroja, en ole ihan varma mitä mieltä olen siitä

T: Olet ollut mukana bboy-skenessä ennen kuin mukaan tulivat isot kilpailut ja kansainväliset karsinnat. Miten mielestäsi tanssiskene on muuttunut vuosien kuluessa?

R: Se on muuttunut paljon. Olen nähnyt paljon trendejä ja ihmisiä tulevan ja menevän. Minulle tärkeitä eivät ole ihmiset jotka tulevat superstaroiksi pariksi minuutiksi silloin kun menee hyvin. Tanssiskenessä minulle ovat aina tärkeitä ne, jotka pysyvät mukana vuosia vaikka ajat ovat välillä rankkoja ja ura ei aina kukoista. Niitä ihmisiä minä kunnioitan. En niitä jotka tulevat takaisin skeneen nyt kun pöytä on katettu valmiiksi ja haluavat loistaa, ei kiinnosta olivatko he hyviä vai huonoja. Minulle tärkeintä on sitoutuminen silloin kun ei ole ollenkaan helppoa.

Muistan hyvin jamit 90-luvulla, kun meille sanottiin että breikkaus on out ja menneen talven lumia, me nukuttiin jamien jälkeen lattioilla. Nykyisin kaikki luulevat että dj Renegade nukkuu kalleissa hotelleissa ja esiintyy isoilla lavoilla ja muuta kuraa. He eivät olleet paikalla silloin kun nukuimme yötä pingispöydällä ja syötiin kuivaa leipää (naurua). Ihmisten pitäisi rauhottua.

T: Tarvitaan siis kokemusta nälästä ja unettomuudesta?

R: Juuri näin. Olen aina soittanut levyjä rakkaudesta. Olette nähneet minut jameissa melko pitkään. Tulen soittamaan suklaarasiasta tai tuhannesta eurosta, raha ei ole ikinä ollut minulle tärkein syy soittaa musaa.

T: Negatiivisista positiivisiin asioihin, mikä mielestäsi bboyskenessä on tällä hetkellä hyvää ja parasta?

R: Nykyisin mukana on joitain todella todella lahjakkaita ja taitavia tyyppejä. Koska tanssijoita on niin valtava määrä, on paljon mukana myös ei niin hyvää kamaa. Tuntuu niinkuin perusarvot olisivat hukassa nykyisin. Näyttää niinkuin baittaaminen olisi nykyisin ok, vaikka ennen se oli täysin suvaitsematonta. Näyttää kuin hommaa ei haluttaisi viedä eteenpäin, kun ennen uuden kaman kehittäminen oli kaikkein tärkeintä. On todella paljon keskinkertaisuutta, mutta toisaalta myös joitain uskomattomia tyyppejä.

Sama pätee myös tiskijukkiin. Muistan kun meitä oli vain viisi deejiitä, nyt kaikki haluavat olla dj. Se on hullua. Jos ei ole vielä skillssejä, hanki ne ensin. Jengi menee kisaamaan kisoihin joihin ei olisi vielä asiaa. Menkää perusskaboihin ensin niin pääsette joskus isojen kisojen tasolle.

Sama pätee ihan kaikkeen, kyse ei ole pelkästään breikkaamisesta. Kaikki haluavat juosta ennen kuin osaavat kävellä. Olen nähnyt sua (toimittaja Focus) jameissa todella pitkän aikaa. Nyt jengi alkaa oppimaan sulta mutta ei niistä tule Focuksia kahdessa vuodessa, saattaa mennä kymmenenkin vuotta. Kahdeksasta kymmeneen vuoteen on minulle se raja jonka pinnalle pääseminen vaatii. Harvoilla tyypeillä menee vähemmän, kuten Kid David tai muutama muu, jotka oppii nopeammin lyhyessä ajassa. Muiden pitää paiskia vuosikausia töitä. Ottakaa siis aikanne. Jos olet mukana parikymmentä vuotta mielessä pitäen niin mikäs siinä. Jos aiot vaan tulla syömään katettuun pöytään ja luikkia karkuun niin ei kiinnosta.

T: Viimeinen kysymys, mitä pidit viime Nordic Moves-viikonlopusta Helsingissä?

R: Itseasiassa nautin viikonlopusta. Oli siistiä nähdä muidenkin tanssityylien nostavan päätään ja kehittyvän Suomessa, breikkaushan on ollut kovatasoista jo jonkin aikaa. On hyvä, että Suomessa on tapahtumia jotka promottavat näitä asioita. On hienoa, että on paikalle tulee oikeita tyyppejä tuomaroimaan ja opettamaan workshoppeja. Musta se on erittäin positiivinen juttu.

T: Shoutsit loppuun!

R: Shoutsit kaikille jotka tekevät mitään skenen eteen. Ei shoutseja niille, jotka haluavat vaan syödä valmiista pöydästä. Iso respekti kaikille, jotka tekevät duunia skenen eteen silloin, kun ketään muita ei kiinnosta. Ja ne tietävät kyllä itse ketä he ovat.

Kommentit

Comments are closed.