Break tanssin Suomen mestaruus

Taukojalka keskustelu » Vapaa sana

(12 viestiä)
 1. http://www.myspace.com/vanhakoulu/blog/540772473

  Kertokaa mielipiteenne, se helpottaa toimijoita kehittämään hommaa haluttuun/parempaan suuntaan.

  Jesse13
  Local nobody straight from nowhere!

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 2. Titteleihin takertuminen on mielestäni menneen talvien lumia. Kuten tuosta toisesta threadista huomaa, ehkä aiheuttaa taas turhia biiffejä sekä eripuraa. Minun puolestani voisi tulla vaikka muutama SM-kisa lisää, jos vain tapahtumia joku jaksa järjestää. Tittelit kuten champions, maailmanmestari, suomenmestari, euroopanmestari, pioneeri ovat kuitenkin vain kirjaimia toistensa perässä. Tärkeintä on että tapahtumia järjestetään, ei niiden nimet.

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 3. Hei,

  muutamia kommentteja FDO:n osalta. Yhdistys tuodaan tekstissä painotetusti esille, eikä mielestäni aina ihan täysin totuudenmukaisessa tai ainakaan tasapuolisessa valossa.

  Jari Samulinin Suomessa aloittama toiminta, joka on sittemmin melko isoksi paisunut FDO-nimen alla, on sieltä Suomen disco- ja showtanssiyhdistyksen alkupamauksesta alkaen ollut (nimensä mukaisesti) yhdistystoimintaa. Siis toimintaa, joka ei ole kaupallista, vaan Suomen lain mukaisesti voittoa tuottamatonta. Tässä valossa on siis hieman outoa, että FDO esitetään tekstissä kaupallisena tahona ja BTB-Productions "toisena ääripäänä", vaikka BTB-Productions itse on yritys - ts. kaupallinen taho.

  SM-kisojen yhteistyötaho, eli tanssikoulu, jolle kisat on myönnetty, on kyllä kaupallinen taho, mutta käsi sydämellä voin vannoa, että ei tässä ihan hirveen isot rahasummat liiku. Jos aikoo kisoilla netota, saa joko organisoida aikamoiset talkoojengit projektin taakse tai hommata rahakkaat sponssit. Käytännössä järjestäjä saa joskus omat fyrkat ulos, joskus tulee persnettoa. Useimmiten kuitenkin tulee hyvät skabat ja sadoille pienille ja isommille tanssijoille sellainen positiivinen kokemus, joka saa palaamaan seuraavanakin vuonna. FDO:n puolella työtä tehdään pääsääntöisesti ilman mitään korvausta ja pelkästään siksi, että tanssijat saisivat tanssia. Täten FDO ei myöskään toimi toisena ääripäänä aidosti kiinnostuneille nuorille, oli tanssilaji sitten mikä tahansa.

  Täysin en ymmärrä teesiä, jonka mukaan FDO:n kisat käytäisiin vakiotanssin mallin mukaisesti. Kilpatanssi ja FDO-lajit ovat kaksi aika erilaista maailmaa. Ehdottoman oikea uudistus on kuitenkin ollut battlemallin laajempi käyttöönotto FDO:n kisoissa, mutta sekin on vaatinut sen, että alan ihmiset tulevat mukaan toimintaan, antavat panoksensa ja panevat pyörät pyörimään. Ei katutanssia ole voitu kehittää oikeaan suuntaan ilman katutanssijoiden osallisuutta! Tätä oikeaan suuntaan kehittämistä tapahtuu myös edelleen monella tasolla. FDO toimii International Dance Organizationin alaisuudessa, ja Suomesta pusketaan jatkuvasti kv-kentille päin näitä hyviä kokemuksia ja uudistuksia, joita on Suomen IDO-kontekstissa testattu.

  SM-titteleitä tullaan ihan johdonmukaisuussyistä jatkossakin jakamaan FDO:n säännöissä määritellyissä breikin yksilö- ja ryhmälajeissa, mutta tämä ei toki estä BTB-Productionsia jakamasta SM-titteleitä omissa tapahtumissaan, jos yritys kokee tämän mielekkääksi. Vaikka blogikirjoituksessa toisin sanotaankin, lienemme kuitenkin yhtä mieltä siitä että tapahtuman tasoa ei määrää se, mihin kilpailuun tapahtuma toimii karsintana, vaan kilpailijat itse. Iloksemme voimme todeta, että näissä - kuten monessa muussakin katutanssin lajissa - on taso ollut FDO:n kisoissa vuosi vuodelta nousussa.

  Vielä lopuksi muutamia pointteja esitettyihin kysymyksiin:

  - Kuinka tärkeää on SM-kisojen olemassaolo?

  FDO:n näkökulmasta kaikki tanssiin liittyvät tapahtumat ovat tärkeitä ja arvokkaita. SM-kilpailut ovat tällä hetkellä erityisen tärkeät siksi että ne keräävät yhteen yli 900 katutanssin harrastajaa vuosittain, ja ovat siten Suomen ehdottomasti suurin katutanssitapahtuma. FDO:n SM-kisoissa on tanssijoilla (ja yleisöllä) myös mahdollisuus nähdä ja kokea useita eri tanssin lajeja samassa tapahtumassa, mikä ei palvele pelkästään yksittäisen tapahtuman tai järjestäjän tarpeita, vaan tanssia ja sen tunnettavuutta laajemmin.

  Se, mitä SM-tittelin jakaminen merkitsee, on kokonaan toinen keskustelu. Niin kauan kun tanssilla ei ole (eikä tarvitse ollakaan!) kilpaurheiluun rinnastettavaa asemaa, ei SM-tittelin voittaminen tarkoita tanssijalle muuta kuin mahdollisuutta osallistua tiettyihin kansainvälisiin kilpailuihin. Moniin kisoihin (ainakin niiden karsintoihin, esim. Juste Debout, Circle Kingz) saa osallistua ilman mitään virallista maakohtaista titteliäkin. FDO:n lähtökohta on tämä: Suomen olosuhteissa ei tittelin pitäisi olla se tärkein syy, miksi kilpailuun osallistutaan – itse tanssiminen ja osallistuminen ovat se pääasia. Matalan kynnyksen kotimaiset (ja jopa lähialueen) tapahtumat ovat kaikkein tärkeimpiä alottelijoille sekä lapsille ja nuorille, jotka ovat myös katutanssikulttuurin tulevaisuus. Silti samassa tapahtumassa voidaan mielestämme käydä kovatasoinen skaba tai useampi, joissa mittaa toisistaan ottavat Suomen parhaat tanssijat.

  - Kumpaan SM-kilpailuun osallistut ennemmin ja miksi?

  FDO haluaa painottaa katsovansa katutanssikulttuuria kokonaisena eli mahdollistamalla eri katutanssilajien kohtaamisen samassa tapahtumassa. Siksi breikki onkin vain yhtenä kilpailulajina hiphopin, housen, poppingin, lockingin ja erilaisten ryhmäkilpailuiden rinnalla. Syitä osallistua FDO:n kilpailuihin on siis muitakin kuin breikin tai jonkun muun lajin jaettava SM-titteli. FDO:n SM-kilpailuhin osallistuminen ei myöskään sulje pois osallistumista muihin katutanssikilpailuihin tai -tapahtumiin, päinvastoin! Mikäpä olisi tanssille taikka tanssijoille parempaa kuin mahdollisimman monet pienet ja suuret tapahtumat ympäri Suomea. Tiedämme kulttuurin rakentuvan ja kasvavan yhteistyöllä ja monien eri tahojen panoksen avulla. Siksi olemme ilolla seuranneet erilaisten pienempien katutanssitapahtumien syntyä ja kasvua 2000-luvulla.

  - Yhteistyömahdollisuudet näiden kahden eri tahon välillä?

  FDO ry on yhdistys, joka toimii Suomen yhdistyslainsäädännön mukaisesti. Jaostojen puheenjohtajat sekä jäsenet valitaan vuosikokouksessa vaalilla. Mukaan vuosikokoukseen äänestämään ovat tervetulleita kaikki 18-vuotta täyttäneet jäsenet. Kaikki luottamushenkilöt toimivat palkatta leipätöidensä ohella. Streetjaosto on FDO:n jaostoista se, joka käsittelee katutansseja FDO:n toiminnassa. Jaoston suurin ja tärkein tehtävä on toki vuotuisten SM-kisojen parissa, mutta kaikki muukin kehitystoiminta (mm. sääntömuutokset) kuuluvat jaostolle. Jaostoon saa yhteyden sähköpostitse ja kuka tahansa saa ehdottaa jaostolle mitä vain toimintaan liittyvää – jaosto käsittelee ne ja toimittaa edelleen FDO:n hallitukselle. Streetjaosto tekee mielellään yhteistyötä muiden järjestäjien ja tanssijoiden kanssa. Mukaan streetjaostoon ja FDO:n hallitukseen pääsee asettumalla ehdolle vaaliin vuosikokouksessa.

  FDO:n hallinnoimia SM-kilpailuja voi myös hakea muu organisaatio kuin tanssikoulu. Kilpailut julistetaan haettaviksi FDO:n kotisivuilla. Tähän saakka kiinnostuneita kisajärjestäjiä on ilmaantunut lähinnä vain isompien tanssikoulujen maailmasta, mutta mikä tahansa asiaan vihkiytynyt pieni tanssikoulu, järjestö tai yritys voi hakea vaikkapa Streetin SM-kilpailuja järjestettävikseen. Vuoden 2010 SM-kilpailu oli erinomainen esimerkki mainiosti toimivasta yhteistyöstä FDO:n ja skenen (järjestäjänä Dance.fi-tanssikoulu) välillä.

  - Kaikkien breaktapahtumien tarpeellisuus Suomessa

  Mielestämme kaikki tapahtumat ovat erittäin tarpeellisia. Kuten alkuperäisessäkin kirjoituksessa mainittiin, on hyvä, että tanssitapahtumia on, niistä jokainen pieni ja iso tanssija löytää omanlaisensa ja itselleen ja luonteelleen sopivan. Ilman tapahtumia olisi tanssijuutta vaikeampi toteuttaa.

  - Kehitysehdotuksia

  FDO:n streetjaosto osallistuu mielellään Katutanssikulttuurin tulevaisuus Suomessa- paneelikeskusteluun muiden toimijoiden kanssa, vaikka SM-kilpailujen ja FDO:n vuosikokouksen aikoihin keväällä 2011. Toivomme ja odotamme yhteydenottoja kiinnostuneilta yhteistyötahoilta.

  Finnish Dance Organization FDO ry
  Pia Erkko, puheenjohtaja

  Kiitokset asiantuntija-avusta: Anniina Jääskeläinen (Street-jaoston puheenjohtaja) ja Kai Ruusuvuori (tiedotusjaoston puheenjohtaja)

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 4. Saatoin taas argumentoida hieman epäselvästi kuten yleensä.
  Kun mielestänne "kaupallinen" ja "vakio tanssi" ilmaisut ovat vääriä, niin muutetaan vastaamaan todellisuutta.

  -----------------------------------------------------------------------------------
  SM-titteleitä tullaan ihan johdonmukaisuussyistä jatkossakin jakamaan FDO:n säännöissä määritellyissä breikin yksilö- ja ryhmälajeissa, mutta tämä ei toki estä BTB-Productionsia jakamasta SM-titteleitä omissa tapahtumissaan, jos yritys kokee tämän mielekkääksi. Vaikka blogikirjoituksessa toisin sanotaankin, lienemme kuitenkin yhtä mieltä siitä että tapahtuman tasoa ei määrää se, mihin kilpailuun tapahtuma toimii karsintana, vaan kilpailijat itse.
  ---------------------------------------------------------------------------------
  1. Mikä on tuo johdonmukaisuus syy?
  2. Maininta tasosta tarkoitti kilpailijoiden tasoa, ei tapahtuman tasoa.

  Ja pitää nyt ymmärtää, että tässä ei dissata FDO:n tapahtumia. On erittäin hyvä että niitä järjestetään. Pyrin vain herättämään keskustelua "ihmeellisestä" tilanteesta tittelin osalta.

  Vastauksessa FDO:n kanta kyllä tulikin hyvin ja selkeästi esille.

  Kiitos
  -J13-

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 5. Hyvä topiikki ja aina ajankohtainen!

  Tittelit voivat toimia houkuttimena, etenkin nuorelle sukupolvelle, enkä kyseenalaista niiden hyötyä haettaessa tanssiin liittyvää työtä. Henkilökohtainen mielipiteeni on kuitenkin se, että breikkaaminen on luonteeltaan tanssi joka ei sovi yks yhteen titteleiden ja hierarkioiden kanssa. Tästä syystä en pidä Suomen mestarin titteliä kovinkaan merkittävänä (oikea syy siis se, että en ole sitä koskaan voittanut) ja mutu-tuntumalta uskon että moni suomibboy allekirjoittaa tämän. Onhan se mukava tietenkin palkita voittajia, mutta täytyy pitää mielessä että Suomen mestaruus on staattinen titteli luonteeltaan hyvin dynaamisessa tanssissa. Erästä Jyväskylän kovanaamaa lainaten "ketä se mestaruustitteli oikeesti kiinnostaa?"...

  Kaikki tapahtumat ovat luonnollisesti tarpeellisia, olivat ne puhtaasti mestaruuden tavoittelua tai jotain aivan muuta ja uskon että jokaisella suomijamilla/-tapahtumalla on paikkansa ja kävijäkuntansa, Etenkin uuden katutanssisukupolven kannalta tapahtumien rooli kulttuuriin sisäänajajana ja ponnahduslautana on äärimmäisen tärkeä. Hienoa kuulla että FDO on ottamassa puoltansa myös breikkaajien tapahtumana. Vuonna 2006 näkemäni, byrokratian tärvelemät SM-kilpailut olivat paikoitellen absurdia koettavaa. Viimevuotinen tapahtuma oli kuulemani mukaan askel eteenpäin...

  Tapahtumien, ja erityisesti tanssiskenen kannalta yhteistyö ja koordinaatio ovat enemmän kuin suositeltavia...skene on pieni, rahat ja tuet sitäkin pienempiä, jolloin vastakkainasettelu tuntuu lähinnä kusemiselta yhteisiin muroihin.

  I-Spin

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 6. Niin toi SM titteli on hassu breikissä. Taitaa olla niin, että kun joku voittaa sen pari kolme kertaa, niin ei sitä yleensä sen jälkeen lähde enää hakemaan tai sitten on jo siellä tuomarointi puolella. Toisaalta moneen muuhun kisaan porukka lähtee aina vaan uudestaan..

  Versus sitten joku keihäänheitto. Jos olisit keihäänheittäjä, vois olla että heittäsit sen SM tittelin vaikka 30 kertaa jos se vaan onnistus.. Kun ei sellaisissa lajeissa ole mitään toista tasoa minne mennä ja tehdä jotain taiteellisempaa, vaikkapa modernia keihäänheittoa, tai kiertää mailmaa tuomaroimassa keihäänheittokisoja ja pitämässä workshoppeja keihästyyleistä.. No joo..

  Mut kuitenkin tästä innostuneena, voisinpa vaikka väittää että 2.4.2011 Lappeenrannan Back to Practice tapahtumassa taitaa olla breikin Universumin ja aika-avaruuden soolo mestaruuskisat!! :O

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 7. Hei,

  ”Kun mielestänne "kaupallinen" ja "vakio tanssi" ilmaisut ovat vääriä, niin muutetaan vastaamaan todellisuutta.”

  Emme suinkaan väittäneet ilmaisuja vääriksi, kyseenalaistimme sen, mihin entiteetteihin näitä ilmaisuja on sopivaa liittää (vrt. kaupallisuus). Olisin mielelläni kuullut perusteluja sille, mikä FDO:n kisoissa on vakiotanssimaista. Jos kirjoittajan mielestä ilmaisu oli oikea, ei sitä tietenkään muuttaa kannata, vaan avata lukijalle, mitä ilmaisulla tarkoittaa.

  ”Mikä on tuo johdonmukaisuus syy?”

  Johdonmukaisuuden voi ymmärtää niin, että kun breikissä ollaan FDO:n alaisuudessa jaettua SM-titteliä vuodesta 1996, niin koen, että käytännön lakkauttaminen vaatii jykevät perusteet – ja mielestäni perusteeksi ei voida lukea esimerkiksi sitä, että vuonna 2010 kisat olivat edeltäjiään isommat ja paremmat. Vuoden 2010 kisan kokemuksen perusteella meillä on hyvät perusteet jatkaa.

  FDO haluaa tulevaisuudessa järjestää (yhdessä tanssikoulujen kanssa) pienempiäkin kisoja, mutta tällä hetkellä ainoat järjestämämme kisat ovat isot vuosittaiset SM-kilpailut. Näissä kilpailuissa jaamme lajivalikoimaamme kuuluvien tanssilajien mestaruustittelit, ja kokisin itse oudoksi, jos breikin osalta kisa olisikin vain kisa X Suomen mestaruusmittelöiden joukossa.

  Olen henkilökohtaisesti aiempien kirjoittajien kanssa samaa mieltä tittelin tärkeydestä sinänsä (ja sama pätee kaikkiin muihinkin tanssin lajeihin), se mestaruustitteli harvemmin vaikuttaa esimerkiksi tanssijan onnellisuuteen, kehittymiseen tai lompakon paksuuteen merkittävästi. Kisojen paras anti on se kokemus ja itse tanssiminen, itsensä koettelu. Joku meitä ihmiseläimiä kuitenkin siinä kilpailemisessa ja voittamisessa houkuttaa… voihan FDO:n kisankin toki ottaa mahdollisuutena battlata, ja olla välittämättä tittelistä, jos siltä tuntuu? Kaikissa lajeissa osallistujien kirjo yleensä ulottuu tosissaan ja kullankiilto silmissä vääntäjistä niihin, jotka tulevat kokeilemaan siipiään ja hakemaan lavakokemusta.

  Mikään taho ei ole myöskään ole rekisteröinyt SM-titteliä omaksi tavaramerkikseen – eikä FDO aio myöskään ryhtyä kilpajuoksuun siitä, kuka nyt ensimmäisenä ehtii tämän itselleen kaapata.

  Olisi mielenkiintoista kuulla myös ”toisen puolen” ajatuksia asiasta.

  Pia
  FDO ry

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 8. Hei,
  Back To Basic Production perustettiin Charlesin ja 'parin muun' ajatuksesta 2001, kun asiaa oli pyöritelty jo tätä ennen parivuotta. Tuohon aikaan ei mielestämme ollut hyvin järjestettyjä tapahtumia bboy/hip hop kulttuurissa. Tarkoitus oli ennenkaikkea nostaa bboyingin tasoa Suomessa ja saada Suomalaisia breikkareita ulkomaille ja näin saada aikaiseksi tunnettavuutta omalle scenelle. Olemme määrätietoisesti järjestäneet kansainväliset tuomarit sekä maailmanluokan bboy opetusta (break korkeakoulu) alan harrastajille. Olemme myös pyrkineet tekemään valistustyötä hip hop kulttuuriin edistämiseksi ja vaalimiseksi Suomessa.
  2011 tulee 10-vuotta täyteen ja bboy kulttuuri Suomessa on muuttunut ja myös SM –kisat. Olemme jakaneet ’titteliä’ koska mielestämme olemme pitäneet korkeatasoisia kisoja ’battleja’, jossa kisaajat edustavat Suomen huippua.
  Nykyisin kisat ovat olleet avoimet tarkoittaen, että ulkomaiset bboyt ovat saaneet osallistua kisoihin. Tarkoituksena on ollut saada hyvätasoisia tapahtumia aikaiseksi, joka samalla nostaa bboyingin tasoa edelleen Suomessa.
  Mielestäni bboy kulttuuri ei saa sille kuuluvaa arvostusta ahtaassa tanssikulttuuri aihiossa. Viime vuosina on perustettu uusia yhdistyksiä ja tanssikouluja katutanssin tiimoilta ja se on mielestäni osoitus uudesta aallosta sekä tarvittavasta muutoksesta. Mielestäni bboy kulttuuri tarvitsee omansa.
  Tarvitaan instanssi vaikuttamaan ja pitämään huolta bboy kulttuurista täysipäiväisesti.

  Kuulostaapa...

  Rauhaa,

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 9. Terve

  Vakiotanssimaisuus/urheilukilpailu tyylisyys, tarkoitti kilpailumuotoa. Tämä tapahtui laittamalla kilpailijoille numero rintaan ja pahimmassa tapauksessa tanssimaan yhtäaikaa. Se muistutti enemmän urheilu kilpailua kuin katutanssin battlea. Tässä on kyllä tapahtunut teillä huima parannus vuodesta 2008 lähtien.

  Sitten SM tittelistä. Mielestäni on turha väittää että SM tittelillä ei ole arvoa tanssijalle. Niille jotka tekevät sitä työkseen, niin SM titteli on hyvä meriitti CV:ssä, kun hakevat töihin. Ja sitä kautta vaikuttaa myös heidän tuloihinsa. Ja kun haetaan esim apurahoja tapahtumien järjestämiseen, niin on helpompi saada avustusta ja mediasta näkyvyyttä SM kisoille, kuin peräkylän pikku breikki tapahtumalle.

  Kisojen tasosta, kun teillä haetaan onnistumisen iloa kaikille uusille ja nuorille tanssijoille (mikä siis on myös hyvä ja tärkeää). Niin UBJ kisoissa pyritään hakemaan se oikeasti Suomen paras joka sen SM tittelin saa. Näihin kisoihin on yleensä osallistuneet ne Suomen huiput, jotka myös kilpailevat ulkomailla. Ja heistä on jo iso osa tanssin ammattilaisia ja sinne pyrkiviä. Ja kisojen tarkoitus on olla niin kova tasoiset, että sieltä on hyvä mahdollisuus ponnistaa kansainvälisiin tapahtumiin.

  Kiitos
  J13

  Lähetetty 7 vuotta sitten #
 10. semi offtopic, suurin syy mitä ite tiedän miks disco ja show sm ei tuu breikkareit on se et se maksaa aivan liika, ja se on viimenen laji eli sä venaat koko pv siel oikeesti tekemättä mitään, koska ei ole kunnon rinkei tai mitään muutakaan tarjottavaa breikkareille.

  Lähetetty 7 vuotta sitten #

Tämän aiheen RSS

Vastaus »

Kirjaudu sisään osallistuaksesi keskusteluun.